Ceny potravín pomaly ale isto stúpajú. Tak ako vo väčšine “vyspelých” krajín sveta, aj u nás hypermarkety pomaly vytláčajú malé súkromné predajne a produkty domácich výrobcov nahrádzajú lacným tovarom potravinárskych korporácií.
Väčšina ľudí si to ani poriadne nevšíma, veď načo, keď môžeme nakúpiť pohodlne na jednom mieste a dokonca ešte lacnejšie. Nízka cena býva ale väčšinou tak isto zrkadlom kvality produktov v našom nákupnom košíku. Môže byť zelenina vypestovaná oveľa rýchlejšie ako je jej prirodzené vegetačné štádium rovnako zdravá a chutná, ako zelenina vypestovaná doma v záhrade, ktorej bol poskytnutý čas, ktorý potrebuje? Dokáže si zelenina za toto obdobie vytvoriť všetky potrebné látky ktoré má obsahovať? A môžu dostať plodiny pestované monokultúrnym spôsobom všetko čo pre život potrebujú? Pri masovej produkcii, z ktorej pochádza väčšina produktov v našich obchodných reťazcoch, je monokultúrne pestovanie plodín úplne bežné. Takýto spôsob pestovania, keď sa stále dookola pestuje rovnaká plodina na rovnakom mieste, vyťažuje pôdu stále o určitý druh živín, ktoré sú následne dopĺňané umelo.
Otázkou ale ostáva, či dokážeme rastlinám takýmto spôsobom dať ozaj všetko čo potrebujú. Podobne je to so zvieratami, ktoré sú vo veľkochovoch bežne kŕmené potravou, ktorá pre nich nie je prirodzená a je doplnená o množstvá hormónov a antibiotík pre ich lepší rast. Bežne sa stáva, že sa kura z veľkochovu v piatich týždňoch veku, kedy je určené na porážku neudrží na nohách, pretože svalstvo prerastie kostru, ktorej rast sa vplyvom hormónov neurýchli narozdiel od svalstva. Všetky tieto látky sa následne konzumáciou dostávajú spotrebiteľovi do tela. A takýchto príkladov by sa dali vymenovať desiatky. Dovolím si tvrdiť, že v tomto konzumnom biznise dávno nejde o kvalitu a zdravie, ale len o masovú produkciu v čo najväčšom množstve. A presne tento spôsob umožňuje zrážať ceny potravín. Preto je na mieste uvažovať o tom, že nie potraviny z domáceho ekologického hospodárstva sú drahé, tie len zodpovedajú času a energii, ktoré do nich boli vložené. Naopak presne tieto potraviny z hypermarketov sú až príliš lacné.
Tu samozrejme vyvstáva otázka: Kto si ich môže dovoliť kúpiť? A presne táto otázka je na mieste. Tu si treba uvedomiť zásadnú vec. A to že nie ekologicky pestované potraviny sú drahé, to životná úroveň je tak slabá, že ľuďom často nezostáva iná možnosť, ako nakupovať ten najlacnejší tovar v hypermarketoch. Aká je to úroveň, keď štát ľuďom neumožní ani tak základné istoty, ako je zdravé jedlo?
Je na každom z nás aké potraviny si vyberieme. Vždy máme aspoň určitú šancu nakupovať zodpovedne. Čítajme zloženie výrobkov v našom nákupnom košíku a buďme k nim kritický. Veď len preto sa tieto výrobky vyrábajú, lebo ich sme ochotný kupovať. Kupujme výrobky od domácich producentov, nech naše peniaze zostávajú v našom regióne a nie aby sme ich posielali zahraničným nadnárodným korporáciám. Pretože dopyt určuje ponuku, aj ekologické potraviny z nášho regiónu sa môžu stať konkurencieschopnými, keď budú mať našu podporu. Nemusia k nám cestovať z druhej strany zeme. Je len na nás, či sa staneme zodpovednými spotrebiteľmi. Pretože my určujeme, kto zvíťazí v tomto boji o zdravé potraviny.
Aj u nás existujú rôzne možnosti, ako nakupovať domáce produkty jednoducho online.
Priama inzercia domácich výrobcov:
www.farmicka.sk
www.poctivepotraviny.sk
Debničkový predaj, kde si môžete sami vyskladať debničku z domácich produktov a tú vám následne privezú domov, alebo si ju vyzdvihnete na odbernom mieste:
www.froufrou.sk
www.slovenskadebnicka.sk
—
Zdroj: http://www.nezavisle.sk/
—
Tip na skvelú knihu s akciovou zľavou:
Steve Gagné – Energetika jídla – Komplexný, zrozumiteľný a dôležitý výklad duchovnej stránky potravy, ktorú prijímame. Kniha popisuje kvalitu energie a “duše” v každom jedle. Autor ukazuje, ako naše spojenie s potravou oživiť a dať do poriadku našu fyzickú aj duševnú nerovnováhu. Uvádza obsiahly zoznam potravín a ich vlastností; vysvetľuje, ako nás každé jedlo ovplyvňuje na najhlbšej úrovni. Učí, ako sa stravovať, aby sme prijímali rôzne kvality a poskytovali vhodnú výživu telu aj duši.
Pôvodná cena: 15.20 EUR, Naša cena: 6.08 EUR
Zľava: 60.00 %, Ušetríte: 9.12 EUR
—
ZDROJ:
http://www.2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/23618-aka-je-skutocna-cena-lacnych-potravin