Myslím, že stojí za zverejnenie názor odborníka…
chrípka (influenza)
Čo to je?
Chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie s náhlym začiatkom, vysokou horúčkou a postihnutím dýchacích ciest. Pravidelne bývajú prítomné bolesti kĺbov a svalov, prípadne bolesti hlavy. Prenos ochorenia sa uskutočňuje kvapôčkovou nákazou a inkubačná doba je 1-3 dni. Toto ochorenie sa od iných infekcií dýchacieho systému líši tým, že na začiatku prevládajú celkové príznaky a príznaky zo strany dýchacieho systému sa pridružia až neskôr. Chrípka je riziková najmä svojimi komplikáciami ako je napríklad zápal pľúc, postihnutie srdca alebo nervového systému.
Prečo vznikne?
Ochorenie spôsobuje orthomyxovírus, ktorého typickou vlastnosťou je veľká variabilita antigénnych vlastností. Táto spôsobuje opakované epidémie v 1 – 3-ročných intervaloch (menšie zmeny v antigénnych vlastnostiach = drift) alebo pandémie v asi 10-ročných intervaloch (zásadné zmeny antigénnej štruktúry = shift). Prenáša sa slinami, dýchaním, kýchaním, kašľaním, dotykmi špinavých rúk, materským mliekom.
Úprava výživy pri chrípke
- ak to dokážete, prvý deň – dva neprijímajte žiadnu potravu, prípadne jedzte len ovocie, zeleninu a pite čerstvé zeleninové šťavy a veľa tekutín – má to výrazný imunostimulačný účinok
- ak nedokážete držať tento terapeutický pôst, dodržiavajte výživové odporúčania na posilnenie imunity podľa prílohy na konci knihy
- pitný režim je veľmi dôležitý – jeden z najlepších nápojov počas angíny je čaj lapacho a čaj z kvetu bazy (môžete ich aj kloktať, ale po kloktaní tekutinu neprehĺtajte)
- naturálna ryža, ovsené vločky, hliva ustricovitá, banány, šošovica, kukurica – to sú potraviny, ktoré obsahujú prírodné beta-glukány s imunostimulačným účinkom vo veľkom množstve
- jedzte čo najviac sezónneho ovocia (v zime, samozrejme, aj citrusy), ktoré obsahuje veľa flavonoidov a vitamínu C – podľa prílohy
- jedzte potraviny bohaté na karotenoidy – podporujú hojenie a imunitu slizníc (v prílohe na konci knihy)
- 1 – 2-krát denne si pridávajte do jedla alebo čaju štipku čili (mletej pálivej papriky) – podporuje očisťovanie dýchacích ciest
- počas infekcie chrípkovým vírusom neužívajte žiadne doplnky a lieky s obsahom železa – podporuje tvorbu voľných radikálov a môže výrazne zhoršiť priebeh ochorenia
- nekonzumujte žiadny alkohol – je to hypertonický roztok, ktorý poškodzuje sliznicu a zhoršuje jej hojenie
Špeciálna podpora liečby chrípke
- zinok: počas prvých troch dní infekcie cmúľajte pastilky s obsahom zinku 5 – 15 mg v jednej pastilke každé 3 – 4 hodiny (napr. Zinc lozenges od fy Jamieson)
- alebo užívajte zinok v tabletkách: 50 – 100 mg denne prvých 7 dní, potom 30 mg/deň
- zinok neužívajte spolu s citrusmi alebo šťavami z citrusov – oslabujú jeho účinok
- v zahraničí už existuje aj úspešne odskúšaný zinok vo forme gélového spreju do nosa – veľmi účinne podporuje liečbu infekcií horných dýchacích ciest
- pri týchto zvýšených dávkach je osobitne dôležité, aby ste uprednostnili pikolinát alebo glukanát zinku, pretože síran železnatý dráždi žalúdok
- baza čierna: podľa kapitoly Baza čierna – užívajte najmä extrakt (už ste si ho pripravili do zásoby?)
- zázvor: užívajte ho podľa informácií v kapitole Zázvor – je to skutočne jedna z najlepších vecí, aké môžete pre seba počas chrípky urobiť (aj preventívne, keď niekto z rodiny bez ohlásenia chrípku domov donesie)
- cesnak:
-
- 2 na jemno pokrájané strúčiky zapite pohárom vody – dávku zopakujte 2 – 3-krát denne
- v žiadnom prípade neužívajte surový cesnak nalačno
- alternatíva: cesnakové tobolky alebo kapsle – podrobnosti v kapitole Cesnak
- cesnak neužívajte spolu s probiotikami – dramaticky zhorší ich vyhliadky na prežitie
- selén: 100 – 200 mikrogramov denne prvých 5 – 7 dní, potom ešte týždeň 100 mikrogramov/deň
- probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne s jedlom (podrobnosti v kapitole Probiotiká)
- echinacea: podľa informácií v kapitole Echinacea
- cmúľajte skorocelové pastilky s materinou dúškou bez cukru (fa dr.Müller): každé 3 – 4 hodiny
- vitamín C: 200 – 500 mg s každým denným jedlom – len ak nemôžete prijímať prirodzené zdroje vitamínu
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- buďte etickí – nešírte chorobu ďalej!
- umývajte si čo najčastejšie ruky – chránite iných, ale aj seba (predstavte si, ako si prstami, v ktorých ste práve držali vreckovku alebo do ktorých ste si práve kýchli, šúchate oči, ktoré vás bolia a slzia – vírusy sa vám dostávajú do očí a vy stále a dookola infikujete sami seba, váš imunitný systém sa nestačí čudovať odkiaľ to stále prichádza )
- aspoň počas prvých dní infekcie používajte svoj vlastný, oddelený uterák, pohár a príbor, spite sami (ak je to možné), žiadna práca, žiadne návštevy – najmä rodičov a starých rodičov pokojne nechajte pár dní bez seba a svojho vírusu – to je to najmenej, čo môžete urobiť pre tých, ktorých máte radi
- po každom použití si zubnú kefku dezinfikujte v roztoku peroxidu vodíka alebo v ústnej vode, držte ju oddelenú od ostatných a po vyliečení ju vymeňte za novú
- ak fajčíte, prestaňte – medzi nefajčiarmi je chrípka o 20 % menej častá ako medzi fajčiarmi, ktorí fajčia 20 a viac cigariet denne
-
- aj pasívne fajčenie vám škodí
- neznižujte si teplotu, ak neprekročí 40 °C – zvýšená teplota je spôsob boja organizmu s vírusmi (vy prežijete vyššie teploty ako chrípkový vírus, spoľahnite sa)
- zvýšte vlhkosť v miestnosti, kde sa liečite – najmä v zimných mesiacoch je vzduch v bytoch príliš suchý
- liečte sa v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie v prievane
- nhalujte: do vriacej vody v hrnci alebo do inhalátora pridajte pár kvapiek tea tree oil (olej z čajovníka austrálskeho), tinktúry šalvie alebo bergamotového oleja
- počas liečby odpočívajte – ani chrípka nie je ďalší ,,level“ hry, v ktorej treba stihnúť ešte viac povinností
- spánok podporuje aktivitu vašich bielych krviniek
- tymiánový, lipový, zázvorový a pepermintový čaj potláčajú zápal, majú dezinfekčné účinky, znižujú teplotu a podporujú imunitu
- pripravte si aspoň pol litra silného zeleninového vývaru (môže byť aj zo sušeného polievkového základu bez glutamátu sodného), pridajte do neho čili, či tabasco alebo wasabi omáčku a popíjajte počas dňa – pálivý kapsaicín podporuje prekrvenie a očisťovanie dýchacích ciest, má protizápalový účinok a podporuje odpúchanie slizníc
- na bolestivé kĺby si môžete prikladať teplé zábaly
- použite nahrievacie termovrecko (nájdete ho v kapitole Reumatoidná artritída a v lekárňach)
- prípadne si dobre namočte hrubší uterák, vyžmýkajte ho, vložte na 2 – 3 minúty do mikrovlnnej rúry a potom priložte na krk alebo kĺby, ktoré vás bolia a ľahnite si na 10 – 20 minút – počas dňa môžete niekoľkokrát opakovať
- skúste aj veľmi užitočný nočný zábal nôh
- pred spaním si dajte horúci kúpeľ nôh
- potom tenké bavlnené ponožky namočte do studenej vody a vyžmýkajte ich
- pred spaním si ich natiahnite a navrch si dajte ešte hrubé suché vlnené ponožky
- ráno sú mokré ponožky teplé, tie suché trochu mokré a vy sa cítite oveľa lepšie, pretože vám určite aspoň trochu odpuchli sliznice
- masáže chrbta môžu byť povzbudzujúce a podporujú imunitný systém
- smejte sa, hrajte sa, stretávajte sa s kamarátmi (ak nie sú chorí! ) – smiech a pozitívne hodnotenie svojho života výrazne posilňuje imunitu: keď nainfikovali chrípkovým vírusom ľudí, viac a dlhšie chorí boli mrzutí a negativistickí samotári
- teraz vás konečne niečím poteším: bezpečný, monogamný, heterosexuálny sex aspoň jedenkrát týždenne je výbornou prevenciou chrípky – podobne ako smiech zvyšuje hladinu imunoglobulínov A, ktoré sú strážcom zdravia slizníc
- ak vám horúčka a bolesť kĺbov alebo iné príznaky nezačnú ustupovať o pár dní, vyhľadajte pomoc lekára
Dobré vedieť
- „Črevná chrípka“ nemusí byť spôsobená len vírusmi, ale aj baktériami, alkoholom, pokazenými potravinami, precitlivenosťou na potraviny alebo chemikálie. Ide o zápal sliznice žalúdka (môže sa prejaviť zvracaním), ktorý sa následne často komplikuje aj postihnutím sliznice tenkého čreva (pridružia sa hnačky a človek nevie, čo skôr) – klasická gastroenteritída.
- Za predpokladu, že nedošlo k pridruženej bakteriálnej infekcii so zhnisaním, nemá užívanie antibiotík žiadny zmysel. Mali by ste oceniť, ak vám ich lekár nepredpíše. Nezmyselné užívanie antibiotík je nebezpečné. Vedie ku vzniku baktérií, ktoré sú odolné voči týmto našim liekom. Každý rok zomierajú na Slovensku desiatky ľudí na infekcie, na ktoré už nezaberajú žiadne antibiotiká.
- Ľudia nad 65 rokov by mali byť počas chrípky sledovaní lekárom. Toto ochorenie môže byť pre nich osobitne nebezpečné z hľadiska dôsledkov nedostatočnej liečby.
- Liek Tamiflu má veľmi vážne vedľajšie účinky. Prečítajte si informáciu v príbalovom letáku.
- Deti, ktoré majú chrípku často, by mali byť vyšetrené nielen imunologicky, ale aj endokrinologicky.
(tento článok je z pripravovanej knihy I. Bukovského „
Nová mini encyklopédia prírodnej liečby„, ktorá by mala prísť na trh koncom novembra 2009)
Prasacia chrípka – 10 vecí, ktoré by ste mali vedieť
Pandémia vírusu prasacej chrípky napadla od svojho prvého výskytu v apríli 2009 už viac ako 1 milión Američanov, pričom si vyžiadala 500 životov. V celosvetovom meradle infikovala ďalšie desiatky tisíc ľudí a zabila takmer 2000 z nich.
Toto je desať vecí, ktoré by ste mali o prasacej chrípke vedieť.
1) Na paniku nie je dôvod
Doposiaľ nie je prasacia chrípka o nič hrozivejšia ako obyčajná, sezónna chrípka. Počas niekoľkých mesiacov od prvého výskytu tejto novej chrípky sa počty hospitalizácií a úmrtí v jej dôsledku javia nižšie, ako bývajú bežne pri sezónnej chrípke. Zatiaľ nedošlo ani k dramatickému mutovaniu vírusu. Takéto sú výsledky pozorovaní zdravotníckych organizácií z južnej pologule, kde chrípková sezóna pomaly končí.
Napriek tomu je, v porovnaní s obyčajnou chrípkou, na prasaciu chrípku náchylných viac ľudí. Americkým zdravotníckym organizáciám spôsobuje obavy najmä skutočnosť, že chrípka sa pravidelne objavovala aj v letnom období, kedy sa chrípky zvyčajne nevyskytujú.
2) Na niektorých ľudí je vírus tvrdší
Prasacia chrípka predstavuje väčšiu hrozbu pre určité skupiny obyvateľstva, akými sú deti do dvoch rokov, tehotné ženy, osoby so zdravotnými problémami ako je napr. astma, cukrovka či ochorenia srdca. Tínedžeri a mladí dospelí sú na prasaciu chrípku taktiež náchylnejší.
Obyčajná, sezónna chrípka je najhoršia pre starších ľudí, avšak pri prasacej chrípke to je naopak. Vedci sa domnievajú, že starší ľudia si vybudovali určitú imunitu, keďže v priebehu svojho života boli vystavení viacerým vírusom podobným prasacej chrípke. Navyše, ich imunitný systém nie je pravdepodobne takej búrlivej reakcie, ktorá je v skutočnosti príčinou všetkých zdravotných príznakov ochorenia.
3) Príčinou zdravotných problémov nie je vírus
Za horúčku, suchý kašeľ, bolesti hlavy, kĺbov a hrdla, slabosť, malátnosť, napínanie na vracanie až zvracanie nie je zodpovedný samotný vírus, ale tzv. cytokínová búrka, ktorú vírus vyvolá. Cytokínová „búrka“ je reakcia imunitného systému (zvyšuje sa koncentrácia viac ako 150 druhov rôznych chremikálií – cytokínov, ktoré regulujú naše biele krvinky, podporujú alebo regulujú zápal), ktorú síce spustí prítomnosť vírusu, ale jej intenzita závisí od stavu imunity – paradoxne teda chrípka môže spôsobiť silnejšie zdravotné ťažkosti inak zdravým mladým ľuďom a ľuďom stredného veku.
Navyše, táto reakcia je tým búrlivejšia, čím má človek v krvi a bunkách menej antioxidantov. Užitočným pomocníkom regulácie cytokínovej búrky je napr. zinok, zázvor, baza čierna, kurkuma, vitamín C, niektoré rastlinné karotenoidy, polyfenoly (zelený čaj, horká čokoláda a pod.)
Vakcinácia tiež vyvoláva túto cytokínovú búrku a preto nastávajú vážne komplikácie aj po užití vakcíny. História medicíny eviduje niekoľko prípadov veľkého výskytu vážnych zdravotných následkov a úmrtí po očkovaní. Nechcem tým strašiť pred očkovaním, ale musím upozorniť na jeho možné riziká.
4) Umývajte si ruky často a primerane dlho
Podobne ako sezónna chrípka, aj prasacia chrípka sa šíri kašľom a kýchaním nakazených ľudí. Preto v tejto súvislosti úplne katastroficky vyznieva výsledok prieskumu, že takmer 80 % dospelých ľudí si po pouiží verejných toaliet neumyje ruky! Umývajte si ruky čo najčastejšie.
Zdôrazňujte aj svojím deťom, že si majú ruky umývať mydlom a teplou vodou a že by to malo trvať minimálne 20 sekúnd (naučte ich napríklad nejakú primerane dlhú básničku, ktorú by si mali zakaždým povedať ).
Na ruky počas dňa používajte aj dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu.
5) Získanie imunity voči ochoreniu vyžaduje určitý čas
Aj tí, čo sa dajú zaočkovať ako prví, získajú imunitu až niekedy koncom novembra. Dôvodom je skutočnosť, že na získanie imunity budú pravdepodobne potrebné dve vakcíny, a to s odstupom troch týždňov. Následne potrvá aspoň jeden až dva týždne, kým posledná vakcína nadobudne plný účinok.
Očkovacie látky proti obyčajnej, sezónnej chrípke by mali byť bežne dostupné v septembri. Odporúča sa, aby osoby staršie ako 50 rokov boli zaočkované týmto typom vakcíny ako prvé.
Nedávno sa objavili správy, že na získanie odolnosti voči prasacej chrípke bude stačiť jedna dávka vakcíny, čo by sitáciu s vakcináciou výrazne zjednodušilo.
6) Vakcíny sa naďalej testujú
Zdravotnícke organizácie predpokladajú, že očkovacie látky proti prasacej chrípke sú bezpečné a účinné. Aby sa však uistili o ich absolútnej bezpečnosti, testovanie vakcín naďalej pokračuje. V ôsmich amerických mestách začala federálna vláda s výskumom zameraným na zhodnotenie účinnosti vakcín a určenie najvhodnejšieho dávkovania. Vakcíny sú naďalej testované aj samotnými výrobcami.
7) Čo robiť v prípade vypuknutia prasacej chrípky vo vašom okolí
V prípade, že vo vašom okolí dôjde k vypuknutiu prasacej chrípky a vy ste ešte neboli proti nej zaočkovaní, buďte obzvlášť opatrní. Vyhýbajte sa verejným miestam, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Do tejto kategórie spadajú napr. nákupné centrá, športové udalosti, ale aj bohoslužby v kostoloch. Všeobecne sa snažte udržiavať si dostatočný odstup od iných osôb. Naďalej si často umývajte ruky a nedotýkajte sa očí, nosa a úst.
8) Čo robiť, keď ochoriete?
Ak máte aj iné zdravotné problémy alebo ste tehotná a prejavia sa u vás príznaky chrípky, okamžite zavolajte svojmu lekárovi. Je možné, že vám predpíše lieky ako Tamiflu alebo Relenza. Ak sa tieto lieky začnú užívať ihneď po prepuknutí príznakov, môžu zmierniť priebeh prasacej chrípky.
Ak na sebe spozorujete dýchacie ťažkosti (rýchle dýchanie u detí), bolesti v oblasti hrudníka, úporné vracanie alebo zvyšujúcu sa horúčku, navštívte lekársku pohotovosť.
Pre väčšinu ľudí bude však najlepšie ostať doma a odpočívať.
Pri odkašliavaní si zakrývajte ústa lakťom alebo plecom. Ostaňte doma ešte aspoň 24 hodín po klesnutí horúčky. Dostatok tekutín a lieky ako Panadol dokážu zmierniť bolesti a horúčku. Podávanie liekov deťom vždy vopred konzultujte s lekárom. Prípravky proti nádche a chrípke pre dospelých nie sú určené deťom.
9) Prasacia chrípka je prenosná dlhšie ako sa predpokladalo
Podľa najnovších poznatkov je človek po prekonaní prasacej chrípky infekčný oveľa dlhšie ako sa predpokladalo – rozhodne ostáva infekčný aj potom, keď mu klesne teplota. Vedci zatiaľ nevedia presne určiť dobu potrebnú na karanténu, ale predpokladajú, že človek je pre svoje okolie zdrojom nákazy minimálne dovtedy, kým mu nevymizne aj kašeľ.
10) Prasaciu chrípku nedostanete z grilovačky ani klobásy
Prasacou chrípkou sa nemôžete nakaziť z bravčového či hydinového mäsa (a to ani napriek tomu, že vírus bol nedávno objavený aj v morčacom mäse v Chile). Podľa súčasných informácií sa vírus prasacej chrípky nešíri manipuláciou s mäsom, či už surovým alebo tepelne upraveným.
Keď ste chorí, buďte etickí!
Patríte k ľuďom, ktorí sú nenahraditeľní a do práce “musia” ísť, aj keď sú chorí? Dieťa Vám ochorelo, ale čo s ním, tak ide do školy či škôlky? Spoločensky je dokonca cenené “bojovať” s chorobou pred očami okolia a vystavovať na obdiv svoje chrípkové alebo iné utrpenie. Môžem vás ubezpečiť, že to nemá význam. Nielen preto, že s “nafúknutou” hlavou, prskajúcim nosom a slziacimi očami toho veľa neurobíte (a deti sa nič nenaučia), ale navyše ste zdrojom nákazy pre všetkých naokolo. Takže počas prvých dní ochorenia, prípadne počas obdobia zvýšenej telesnej teploty – vtedy ste najinfekčnejší – vám odporúčam:
- Ostaňte doma a liečte sa (aj zamestnávateľ nakoniec ocení, že hoci ste Vy neprišli do práce, nemá o týždeň ďalších desať chorých ľudí).
- Ak už musíte ísť do práce, obmedzte kontakt s inými ľuďmi na minimum (žiadne postávanie v spoločnej kuchynke, žiadne kýchanie po chodbách, žiadne podávanie rúk, ale umývajte si ich čo najčastejšie). Vaše vírusy a baktérie ich asi nepotešia.
- Kýchajte a kašlite do vreckovky, umývajte si ruky a vyžadujte to aj od svojich detí.
- Pripravte si riešenie na situáciu, že deti ochorejú. To sa predsa stáva, nedajte sa zaskočiť. Potom ich musíte poslať do škôlky a školy, kde sú zdrojom infekcie pre ostatné deti. Ani Vás to nepoteší, keď dieťa donesie domov choré telo.
- Nenavštevujte starších a opustených príbuzných, keď ste chorí, pretože ich imunitný systém je slabší a infekcia im môže vyvolať zápal pľúc a vážne skomplikovať život (aj „zlatučké vnúčatá“ sú infekčné!)
- Dajte si pozor aj sami na seba: umývajte si ruky, nenadychujte vzduch, do ktorého práve vyletela niekomu z hrdla a nosa riadna dávka vírusov, obmedzte priamy kontakt s chorým človekom, ak je to možné.
Skúsme sa počas choroby učiť novej etike. Do spoločenskej hry: “utriem si nos, podám Ti ruku, pošúchaš si nos a máš moju nádchu” sa predsa nemusí zapojiť toľko hráčov!
Postavte svoju imunitu na nohy!
Skončilo leto a odvtedy ste takmer v jednom kuse chorí? Trápia Vás často angíny a chrípky? Ešte sa len začne prechodné obdobie a Vy už trpíte pri predstavách, že kolotoč infekcii dýchacích ciest v rodine sa skončí v lepšom prípade v marci?
Dôvodom takýchto situácii je, že imunitný systém, ktorý má za úlohu chrániť naše telo pred vstupom cudzieho „agresora“ vyvolávajúceho chorobu, nepracuje spoľahlivo. Príčin môže byť, samozrejme, viac, ale najčastejšie je odolnosť oslabená nesprávnou stravou a vyčerpávajúcim spôsobom života.
Na jeseň a v zime nie sme často chorí preto, že by tých baktérii a vírusov bolo okolo nás omnoho viac ako v lete. Ten skutočný dôvod je, že v zime naša „ochranka“ nemá dostatočnú výživu (vitamíny, minerály, stopové prvky, fytochemikálie) a na druhej strane je vyčerpaná (chlad a prudké zmeny teploty pri prechode do rôznych prostredí, nedostatok slnečného svetla, nedostatok pohybu…)
Dá sa s tým niečo urobiť? Samozrejme! Ja vám na podporu imunity ponúkam osvedčený program: 1-2-3-4-5-štart! Začnite: buďte kreatívni a zaraďte nejako do jedálneho lístka okrem ostatných potravín každý deň aspoň:
- 1 strúčik cesnaku (účinné látky: allicín, selén)
- 2 citrusy (účinné látky: vitamín C, rutín, karotenoidy, limonény, monoterpény, flavonoidy, glukaráty, vláknina, draslík)
- 3 jablká (účinné látky: vitamín C, salicyláty, pigmenty, fenolové kyseliny, vláknina, draslík)
- 4 lyžice ovsených vločiek (účinné látky: vitamíny skupiny B, železo, vláknina, horčík, lignany, fenolové kyseliny, fytoestrogény)
- 5 orechov (účinné látky: vitamíny E a A, nenasýtené mastné kyseliny, arginín, kyselina elagová, vláknina, meď, železo, horčík)
- štart = šálku zeleniny (účinné látky: lykopén, luteíny a iné karotenoidy, izotiokyanáty, indoly, flavonoidy, kyselina listová a iné vitamíny, minerály, vláknina)
Zima len začína, tak to tento rok skúste. Je to chutnejšie, prirodzenejšie a bezpečnejšie ako liečba.
Vegiwash
Pre tých, ktorí sa „trápia“ umývaním ovocia a zeleniny, ale aj tak sú neistí, či teplá voda stačí, máme dobrý nápad:
skúste tento bio čistiaci prostriedok vyrobený na báze kokosového oleja, ktorý sa jednoducho používa a podľa údajov výrobcu pesticídy, fungicídy a všetky -cídy aj vosky odstraňuje veľmi účinne. Kúpil som si jeden a skúšam ho 🙂
Aby ste nemuseli každý kúsok ovocia umývať pred jedením zvlášť, skúste to urobiť takto: donesiete si domov napríklad nákup ovocia, tak všetky jablká, hrušky, citrusy a pod. vysypte do drezu, napustíte ho teplou vodou, pridajte Vegiwash a umyte všetko naraz. Potom opláchnite pod vlažnou vodoiu, dosucha utrite a uložíte do chladničky. A každý kúsok ovocia, ktorý vytiahnete, je už čistý 🙂
Drobné ovocia ako napr. hrozno, tvrdé jahody, čerešne a pod. umývajte takto: ovocie vložte do mikroténového vrecka, ktoré napustíte teplou vodou a pridáte pár kvapiek Vegiwash. Vreckon uzavriete tým, že otvorený koniec niekoľkokrát zatočíte a všetko potom opatrne, ale dôkladne v zavretom vrecku „preperte“. Špinavú vodu vylejte a ovocie potom ešte rovnakým spôsobom dvakrát opláchnite v čistej vlažnej vode.
Odporúčame umývať aj citrusy – ešte predtým, ako odstránite ich šupku.
Zloženie: voda, kokosové deriváty (povrchové – aktívne látky), polysorbate 20
Vegiwash si môžete objednať napr. na stránke www.biologika.sk
Igor Bukovský
Bukovského si občas kuknem v telke. Aj keď priznám sa zo začiatku sme sa na ňom trošku aj smiali.
Mimochodom je to manžel mojej kamarátky, ale nevidela som ju odkedy sa zobrali. 😛 Možno ho raz spoznám aj osobne, to bude švanda, 😀 ja sa musím totiž stále usmievať keď ho vidím, inak mi nedá, mám však z neho len a len dobrý pocit.
Dokonca ho obdivujem v jeho vytrvalosti.
Ja mám doma od neho takú úzku brožúrku o niektorých chorobách už asi 15 rokov a móžem povedať,že som sa v nej veľakrát vŕtala a podla neho liečila seba alebo manžela.Je dobrý,aj ked to jeho vášnivé vegetariánstvo je aj mne tak trochu na smiech.
Pekny clanok a velmi,velmi poucny. Myslim,ze keby sa ludia drzali tychto rad sirenie by sa ovela spomalilo. Poradi mi niekto,ci je dobre pit aj hlivu ustricovu v tobolkach??? Ja mam velmi slaby imunitny system a casto mavam aj herpes…
Já jenom tak na doplnění-ten kdo má slabé srdíčko, tak bezu/baze ať se raději vyhne v silném koncentrátu. Raději ho smíšet s jinou bylinkou. 🙂
Pekný článok, ale očkovať by som sa nedal, myslím, že to nepomôže, skôr naopak (z duchovného hľadiska).
Ale Bukovský mi robí radosť, mám od neho asi všetky knihy, aspoň si to myslím, lebo ich mám asi 6.
A keďže v tom článku ide o zdravie a imunitu, priložím svoje odporúčanie, o ktorom som sa ešte len včera dozvedel z dobrých zdrojov:
http://www.gartier.sk/e-mms/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=81
Prajem Vám pevné zdravie
Ahojte,
vašnivé vegetariánstvo môže byť na smiech iba luďom, ktorí nie sú informovaní (a ani ich to nezaujíma) o hrozných podmienkach, ktoré vládnu v živočíšnej výrobe, v chove zvierat na mäso ale aj na kožušiny, o týraní zvierat, ktoré sa transportujú na dlhé vzdialenosti, o príšerných podmienkach v chovných zariadeniach, kde je prvoradý ekonomický zisk, o likvidácii kuriatok mužského pohlavia plynom hneď po vyliahnutí, lebo na znášanie vyjec potrebujeme iba kuriatka ženského pohlavia, o dopovaní zvierat rôznymi liekmi a antibiotikami, lebo inak by neprežili ten stres a mizerné životné podmienky (a mnohé to napriek tejto starostlivosti neprežijú!) – a potom všetky tie chemikálie a stresové hormóny z týchto zvierat dostaneme na tanier v podobe rezňa. Najjednoduchšie je predsa nevidieť za okraj taniera, nedáme si predsa zobrať alebo znechutiť ten steak!! Chcela by som vidieť, ako by sa rozrástli rady vegetariánov, ak by sa každý musel postarať o svoj steak sám – teda podrezať to tela alebo ošípanú…
Ak sme potom chorí na tele aj na duši, tak sa čudujeme z čoho to je! Niektorý zo známych filozofov raz povedal, že človek je to najkrutejšie zviera… a bohužiaľ potvrdzuje to celým svojím bytím..
No jo…ty podmínky pro zvířata jsou děsivé, jenže takové „fundamentalistický“ vegetariánství je taky o přivírání očí. Já nejím maso…já netýrám zvířata. Problém je v jiném podle mě. My by sme se měli snažit jako lidi, kterým záleží na zvířatech, ať se jim vytvoří lepší podmínky pro ten jejich kráký život atd…atd…lepší podmínky pro ty, co je chovají…je toho mnoho…no je to jenom na nás. Každý může něco udělat a nemusí se smát z toho kdo nejí maso, nebo z toho, kdo má maso rád. 😀
Ja napriklad jem maso ale co sa tyka toho spracovania tak nemam ziaden uceleny nazor. To ze sa niekto rozhodne jest alebo nejest maso je len na nom. Tak ci tak sa tam tie kurcata alebo urcity druh zvierata budu zabijat. Vplyv ma to ked sa nieco rozhodne robit cela populacia ludi nie jednotlivec. Vsade v prirode totiz funguje ze zivocichy ziju vzajomne a aj vzajomne sa konzumuju podla potravinoveho retazca. No vo vetsich potravinovich tovarnach sa z toho stal biznis a tak su tie zvierata natlacene do uzkych priestorov bez vybehu a slnka. Clovek uz ma svoje prava (Ktore sa ajtak vo svete nedodrziavaju) ale zabudli na to ze aj zvierata su zive tvory ktore tiez citia. Asi nie je dobry extrem v tichto smeroch ale zlaty stred a dopriat zvieratam trochu lepsi zivot pred tim nez skoncia na tanieri. Navyse maso z takych zvierat je aj ovela chutnejsie a zdravsie lebo v tich malich priestoroch chytaju plesne noh a podobne.
suhlasim s Tebou Danka a dodal by som, ze aj pre osobny rast/rozvoj … je najdolezitejsi „sucit so vsetkymi bytostami“.
(Nekopme do kamenov, neplieskajme po vode, netrhajme kvety, nenechajme pre nas zabijat … a az dlho potom mozme zacat uvazovat o „vzostupe“)
Groower
v tomto s tebou súhlasím,jeme mäso aj ho jesť budeme.Bolo by oveľa zdravšie,keby zvieratá vo veľkochovoch boli chované s láskou a zabíjané so súcitom
všetko sa začína od jednotlivca. no veď kedy sa rozhodne populácia? čo alebo kto je to populácia? len taká ilúzia…
každý sa musí rozhodnúť sám. ja mäso nejem. mám na to dôvody – ubližuje sa zvieratam (to ja nechcem), zvieratá sú pod plivom veľkého stresu – to ovplivnuje aj ich mäso – teda vibráciu, a tú potom ľudia konzumujú. vačšina zvierat je v dnešnej dobe umelo oplodňovaná. to sa mi tiež nepáči. aj zvieratá cítia lásku, a pri počatí nového plodu by ju mali cítiť tiež. ale keď sa umelo oplodňujú, čo asi cítia? zasa strach a stres.
nepotrebujem, aby ste mi vyvracali moje presvedčenie. ja poznám aj druhú stránku veci. každý, kto bude chcieť mi môže všetko poprieť – som si istý že nejaké dôvody sa nájdu…
Ahojte,
táto diskusia by bola na dlho. Chcem vás len ubezpečiť: nikto vás neprehovára, aby ste sa stali vegetariánmi… len aby ste sa zamysleli nad tým, čo je v pozadí celej mašinérie mäsopriemyslu a ako sa to mäso dostane až na váš tanier.. Koľko surovosti a urpenia je za tým… Myslíme si o sebe, že sme spoločnosť na vysokej kultúrnej úrovni, ale pokiaľ tieto veci nezmeníme tak, aby zodpovedali humánnej spoločnosti, tak si len niečo namýšľame. Aj situácia na našich chovných staniciach a bitúnkoch odzrkadľuje hodnotu našej spoločnosti! Celkom by stačilo znížiť konzumáciu mäsa / dnes je bežné ho jesť 7 dní do týždňa – mnohí totiž zabudnú na to, že aj párky, šunka, slanina, paštika sú mäso, takže niekto ho jedáva aj 3xdenne 7 dní v týždni. Dnes už aj klasická medicína uznáva, že prílišná konzumácia mäsa nie je zdravá, nadmerný konzum bielkovín (mäsa a mliečnych výrobkov) je jeden z dôvodov vzniku rakoviny… Takže ak zredukujeme spotrebu mäsa, bude to v prospech nás samých aj v prospech zvierat – ak ich budeme chovať menšie množstvá, bude možné im vytvoriť lepšie podmienky a to mäso bude kvalitnejšie.
Caute,
saltinka, zabit so sucitom sa neda !
Netreba byt vegetarianom … staci nejest maso :))
Daničko…a tebe kdo za tohle platí? 😛 😛 Nestraš tady lidi s rakovinou prosím, ju? 😛
Toto tu nie je diskusia o jedení či nejedení mäsa…. každý si vyberie to, čo je preňho vhodné- nie len potraviny, ale aj spôsoby liečenia a uzdravovania – kto čo chce, z toho si vezme, nie? veď každý sme iný, nie všetkým vyhovuje jesť mäso a nie všetkým vyhovuje jesť len zeleninu.
a samozrejme nestrašiť! veď rakovina je z iných vecí!
Milý Karlos, mňa určite nikto neplatí, som len matka, ktorej do pokojného života v sladkej nevedomosti zasiahla rakovina …..snažím sa vám len posunúťnejaké informácie, ktoré som nutne musela nazbierať sama – pretože keď sa u nás doma rakovina ohlásila (u môjho syna), tak som sa len čudovala ako Anička v říši divu a nemala som najmenšej potuchy, čo sa na nás chystá a čo s tým budeme robiť… informácie neboli…a to, čo vám povie lekár klasickej medicíny je žalostne málo, to absolútne nestačí, aby z toho človek vykorčuloval so zdravou kožou (a dodnes sa to nezlepšilo), takže som začala čítať… materiály o zdravej výžive a alternatívnych spôsoboch liečby. Dôležité je mať prístup k informáciám a sami si vyberiete, čo je podľa vás správne. Nikomu neželám, aby zažil onkologické oddelenie znútra… ja si to už zopakovať nechcem, a preto som začala hľadať informácie….a cesty… stále som si nie istá, či ideme tou správnou cestou (dnes už ide on sám), ale musela som prevziať zodpovednosť za toto rozhodnutie. Tak ešte raz – nechcela som robiť bu-bu-bu, iba sa podeliť o svoje skúsenosti… vyberte si sami. V tomto veľmi oceňujem hodnotu internetu… teraz, ak má človek problém, tak si ho dá do googlu a hneď sa dozvie aspoň podstatné veci, ja som sa tým prebíjala v časoch tesne po revolúcii, keď som ešte takéto možnosti nemala. Želám všetko dobré a neodmietajte vopred nejakú informáciu, ak ste si k tomu nepreštudovali nejaké materiály. Aby ste si raz nemuseli povedať: „keby som to bol býval vedel…“…. okrem toho som hovorila, že nadmerná konzumácia bielkovín je „jedným z faktorov“, pričom ich tam je omnoho viac, ktoré musia nastať, aby sa táto choroba vyvinula… ale buďte si isti, že ak sami neprevezmete zodpovednosť za svoje zdravie….. neexistujú žiadne zázračné lieky, ktoré by iba liečili… každá tá chemikália vám zároveň poškodí nejaký orgán… je to bludný kruh… takže sa snažím žiť tak, aby som sa nemusela dostať do rúk žiadnemu lekárovi, ak to nie je nevyhnutné… no celkom sa mi to nedarí….
Tak je tomu v tibete. Ak sa zabíja nejaké zviera pre potravu je opradené mantrami na odpustenie a šťastný návrat do duchovnej sféry.
Osudové veci sa menia ťažko. Pochopenie tvojho trápenia je čiastočné.
Modli sa každý večer k Rafaelovi za jeho uzdravenie a veci sa obrátia na pravú mieru. Nepraj iným zažívať to, čo postretlo teba.. to radí ti moja duša.
Jano
máš smolu,že to nepoznáš,ale dá sa aj zabiť zviera so súcitom.My sme svojho času chovali aj prasiatka,aj zajace a sliepky.Tie zvieratá ani netušili,že idú umrieť,môj otec každé predtým pohladkal a prihovoril sa mu.Zviera ani nezbadalo,čo sa mu stalo.
Dana
je mi lúto,čo zažívaš,viem o tom svoje,moja matka ochorela na rakovinu,ked som mala len 21 rokov,dva roky pendlovala medzi nemocnicou a domovom,aby ju dva mesiace pred smrťou poslali domov s jedným receptom na opium,že jej mám dávať stále viac,kým neumrie.Aj ja som vtedy začala premýšľať o živote.
Podľa mna by strava mala byť vyvážená,aj mäso,aj zelenina,ovocie,obilniny,cestoviny…Zo stravy rakovina nie je.Mám za to,že choroba sa najskôr objaví na jemnohmotnom tele,teda v aure,človek dostáva výstrahy,aby zmenil svoje postoje,správanie,životný štýl,ak ich nevidí a neberie do úvahy prejaví sa choroba aj na fyzickom tele.Ale choroba ako rakovina je skôr karmická záležitosť.Aj tu ale v prvom rade platí pochopenie toho,čo nám chce byť touto chorobou povedané a zmena myslenia.
clanok o prasacej chripke je velmi poucny.som velmi rada ze som si mohla s neho zobrat zopar rad o ktorych som nevedela.mam jeden a pol rocnu dceru a jej doktor mi ponuka vakcinu,no ja stale vaham ci spravim dobre ak ju dam zaockovat.lebo v tomto pripade som pocula,ze ock.vakcina je este stale v stadiu rozvoju(nie je dokonala).ze by som jej mohla tym skor ublizit ako pomoct…dakujem
Ja by som si svoje dieťa isto nedala,niet tej sily,ktorá by ma k tomu donútila