Veľký zmrzlinový pohár so šľahačkou a čokoládou. To je skutočne to, po čom túžim? Nie. Túžim po láske, objatí, upokojení, povzbudení. Len si to neuvedomujem.Uvedomujem si len obraz v mysli, ktorý sa tlačí dopredu a pridávajú sa aj sliny pri tej predstave. Za chvíľočku už cítim aj chuť vanilky v ústach, krehkej sladučkej oblátky, zamatovej šľahačky, ľahučkej ako pierko a hustej voňavej čokolády. Čo sa to so mnou deje? Čo to vo mne vyvoláva? Túžba. Túžba zažiť sladkosť, zamatovosť, krehkosť, voňavosť, čiže rozmaznávanie. Iste, mohla by to byť aj túžba po nejakom fešákovi, ale naše neuvedomelé túžby sa nám vynárajú do vedomia v podobe chuti na jedlo.
Divné? Ani nie. V našom mozgu totiž časť, ktorá riadi emócie má spoločnú kanceláriu s časťou zodpovednou za chute na jedlo. A tak títo dvaja kolegovia si to riadia spoločne a my sa nestačíme diviť, keď máme chuť na všeličo možné. Čím viac s týmito chuťami bojujeme, tým viac sa nám snažia ukázať. Veď oni nás chcú len informovať, že niečo nám chýba. Možno ten fešák ale možno nejaká tá minerálna látka v tele. A my namiesto toho aby sme si túto emóciu všímali a venovali sa jej, tak sa na seba hneváme, že „Zasa mám chuť na sladké!“ Bojujeme s tým chvíľu a potom rezignujeme a odchádzame na koláčik a kávičku s kamarátkou, veď aj spoločenské vzťahy treba udržiavať. A hádam nebudeme tam sedieť pri poháre vody?
Ten koláčik je úplne v poriadku ak si ich nedáme päť ale jeden. A pri tom rozhovore s kamarátkou máme iste aj tak trošku pocit rozmaznania. Že niekomu na nás záleží. Vypočuje si naše trable s tým fešákom z tretieho poschodia, ktorý sa už už mal k tomu, že s nami pôjde na rande, ale náhle mu do toho niečo prišlo.
Jedlo nám vie „pomôcť“ aj ináč. Vedeli ste, že cukor na nás pôsobí ako návyková droga? Že ak si ho dáme, musíme si ho dávať už stále a stále viac? Že nám zachutí všetko, čo obsahuje skrytý cukor? Áno, cukor sa skrýva všelikde, aj tam, kde by nás ani nenapadlo, že bude. Napr. sa pridáva do množstva polotovarov. Keď už to neobsahuje poriadne suroviny, nech to aspoň chutí dobre, že? A teraz pikoška, s ktorou sa môžete podeliť s kamarátkou pri najbližšom koláčiku. Čokoláda obsahuje rovnaké chemické látky, aké mozog vytvorí, keď sa zamilujeme. Sú nimi napr. fenyletylamín a serotonín. Vytvárajú euforické pocity.
Predaj čokolády ešte nikdy nebol ohrozený. Američania minú ročne 5 biliónov dolárov na čokoládu. Ľudia milujú čokoládu, v tzv. emočnom jedení sa nachádza na priečke víťazov. Dala som vám typ na podnikanie? No nebolo to mojim cieľom. Skôr som chcela upozorniť na to, ako sme na tom s našimi nutkavými chuťami. Koľkí z nás riešia potrebu lásky kúskom čokolády? A koľkí kilami čokolády? Viete sa z tohto začarovaného kruhu vymaniť?
Dobrá správa je, že nielen jedlo dokáže vplývať na náladu. Rovnako nás môžu upokojiť, povzbudiť, rozmaznať, zharmonizovať, potešiť, rozveseliť vône. Ich vplyv na ľudský organizmus je úžasný. Tak ako chuť – aróma v nás vyvolá príjemné pocity, aj vôňa – aróma nás vie príjemne naladiť. Oba typy aróm majú veľa spoločného. Poskytujú pôžitok, vplývajú na naše zmysly a ovplyvňujú mnoho biochemických procesov v našom tele. Existuje holistická liečebná terapia, ktorá lieči vôňami. Možno ste sa s termínom aromaterapie už stretli. Pomocou esenciálnych olejov z rastlín pôsobí harmonizujúco aj na naše emócie. Mnohí využívajú tieto olejčeky v aromalampe, aby zútulnili svoj domov počas zimných mesiacov, ku ktorým neodmysliteľne patria zapálené sviečky a horúce voňavé nápoje. Ale aromaterapia má omnoho širšie využitie. Čo sa týka previazanosti emócií a chutí, platí to isté pre vône. Použitím tých správnych esenciálnych olejov môžete harmonizovať emócie a tým regulovať svoje chute. Ako to funguje? Molekuly vône pri jej vdýchnutí poputujú cez bunky v nose až do tej časti mozgu, ktorá je zodpovedná za riadenie emócií, do tzv. limbického systému a do časti zodpovednej za tvorbu hormónov, tzv. hypothalamu. Práca esenciálnych olejov ale týmto nekončí. Môžu regulovať nielen chuť do jedla, ale aj pomôcť s tráviacimi problémami, podporovať trávenie. A čo sa týka ich vplyvu na emócie, známy esenciálny olej Ylang ylang podporuje vylučovanie hormónov šťastia, serotonínu a enkefalinu. Pomáha pri melanchólii až depresívnych stavoch a zároveň pozitívne vplýva na ženský metabolizmus. Tento kvet kvetov ( v reči filipínskych domorodcov) je len jedným z množstva príkladov z tohto voňavého sveta, ktorý prezentuje úžasnú silu prírody. Každá kvapka čistého prírodného esenciálneho oleja je poklad.
Tento článok ako aj rovnomenný seminár boli inšpirované knihou, ktorá vyšla nedávno vo vydavateľstve Eugenika s názvom Nutkavé chute od autorky bestsellerov Doreen Virtue. O esenciálnych olejoch a aromaterapii sa dozviete viac na www.mistray.sk.
Zuzana Subovicsová
*
Doreen Virtue – Nutkavé chute – Čo znamenajú naše nutkavé chute a ako ich prekonať – Mnohí ľudia majú problém s neodolateľným nutkaním jesť určité jedlá či pochutiny, kvôli ktorému sa nevedia zbaviť nadváhy alebo iných ťažkostí. Táto mimoriadna kniha vám pomôže ujasniť si, prečo máte chuť práve na určité potraviny, aký emocionálny problém sa za tým ukrýva a čo vám tým vaše telo naliehavo oznamuje. Keď svojim pohnútkam porozumiete, neprimeraná túžba po jedle sa postupne vytratí.
Pôvodná cena: 12.50 EUR, Naša cena: 11.25 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 1.25 EUR
*
Súvisiace články:
- Zabudnite na cukor a umelé sladidlá! Je tu stévia.
- Cukor v nadmernom množstve sa správa ako toxín
- Vysoké dávky fruktózy ničí učení a paměť
- Stévia cukrová – zázračný pomocník
*
zdroj: