Keď je teraz také obdobie.. 🙂 možno sa dakomu šikne:) Postup pri používaní viete.. nepreháňať, zamyslieť sa, menej je niekedy viac 🙂 .. jasné a bacha na alergiu:)
Hrdlo – chronický zápal
kloktať záparom šalvie. Na 1/2 litra vody 1 polievkovú lyžicu šalvie. Do odvaru pridať med, prípadne aj 1 polievkovú lyžicu liehu. Doporučuje sa tiež žuvať semeno ľanu, ukľudní sliznicu.
Hrdlo – keď škriabe
kloktať odvarom paliny pravej 1/2 litra vody, 1 polievková lyžica čaju, 2 x denne.
Hrdlo – bolesti
1/2 litra vriacej vody, 1/2 lyžičky papriky, kloktať.
Hrdlo – zápal
kloktať záparom šalvie a tymiánu. Na 1/2 litra vody 1 polievková lyžica šalvie a 1 polievková lyžica vňate tymiánu.
slané teplé obklady, Na l liter vody 100 g soli.
Zápal mandlí
nahrievať ovos trochu navlhčený, alebo ovsené vločky – obklad. Keď vychladne, vymeniť. Po štvrtom obklade už ovos vymeniť.
Hihi vševedko 😀 Vieš presne čo potrebujem 😀
Ty pekne žeruškaj to čo si dostal 🙂 a netvár sa tak!:):D ty vieš čo myslím.
No mi to ani nepripomínaj žeriem to do teraz a už ma štípu ústa a bolí brucho a ešte mám zjesť polku ale to kašlem nato to do seba proste nenapchám sorry 😀 .
Keď nedodržiavaš recepty 🙂
To sa nedalo ma bolelo brucho… 😀
Filipko,čo do teba Devalon napchal,že je to také hnusné
Cesnak po kúskoch. 😀 Malo to byť 1 a pol ale tú polku som do seba už fakt nemohol dať :D.
len tak na suchú pusu? a to je akože k čomu dobré
Na boľavé hrdlo keď nemáš po ruke ani cibuľu ani pór a vaši zabudli ísť na nákup:)
Ten nákup dnes napravili dnes tu mám cibule a cibule po ehm ehm… :D:D
filipko, nemusis surovy cesnak papat…ak niekto papa surovy-ako ja, treba ho pomiesat s olejom, abo maslom (niečim mastnym)…no a kto nerad surovy, tak mozete papať takto: /od Silvie M./ Cesnakový elixír: Volá sa to honosne – elixír, ale v skutočnosti to nejak extra nechutí, ale zaberá skvele. Recept mám z jednej staručkej knižky po babke, s obmenami som ho videla všelikde. Čiže, 5-6 strúčikov cesnaku pretlačíme, dáme variť na 5-10 min. do 1/4 l vody s 150 g cukru. Potom odstavíme, necháme odstáť tak 5 hodín, scedíme a uchovávame v chladničke. Treba papať 1-2 PL každú hodinu pri tej najhoršej chronte.
Prvá pomoc: takže, pri prvých príznakoch sopľov a akejkoľvek chronty robím bleskový cibuľový med alebo sirup. Pokrájam cibuľu nadrobno, zalejem 2-3 PL medu a šupnem na radiátor (keď nekúria, tak niekde k sporáku, kde sa varí). Do 20 minút cibuľa pustí šťavu do medu a toto treba papať po lyžiciach. Samozrejme, sú aj krajšie verzie – naložiť to pekne do fľaše s cukrom, pridať citrón kvôli vitamínu C a podobne, prípadne variť cibuľový čaj – ale toto je jedna z najrýchlejších a najúčinnejších variant.
cibuľu ja robievam na kašeľ, nie na bolesť hrdla, to zaberá aj tuto? 🙂
lilah , na bolesť hrdla si dávam vačšinou ten cesnakový elixír…mne dokonca chutí 😀 😀 – aj keď trošku potom ľutujem každého v mojom okolí 😀
noo a tú cibuľku robievam hneď, ako na mňa niečo lepšie, kombinujem to elixírom…alebo surovým cesnakom zmiešaným s olivovým olejom…a pomáha mi to úžasne…
a ešte používam taký trik s citrónom….keď som chorá a pijem čajík,vytlačím citrón, šťavu dám do nádobiek na ľad a zamrazím. 1 ľadová kocka = 1 čaj. Čajík sa takto okamžite ochladí na dobrú teplotu a citrón nikdy neuschne, no je vždy super využitý. Vitamínová strata je pri rýchlom zmrazovaní takmer nulová. keď tú citrónovú kocku rozpustíte vo vriacom čaji, dôjde síce k nejakej strate vitamínov, ale vďaka okamžitému ochladeniu sa ich veľká časť zachová. Kebyže citrón len tak do čaju vykvapkáte, tak strata je blízka 100%.
😯 to vyskúšam a cesnak mi nevadí, mám ho radšej ako cibuľu a ja nikoho neľutujem , xi. 😀 😀 😀
díkes… 😀
Ahojte, sú sviatky tak je všetko zavreté. Akurát teraz, som musela takto ochorieť 🙁 Sople, hlieny, zapálené hrdlo..Neviem čo mám robiť..nič som nenašla iba paralen, pleumolysín a niečo z olynthu tam ešte je… Ako mám prežiť sviatky aby sa mi to nezhoršilo ešte viac?:( Poradte dáke triky na to, aby aspoň to hrdlo prestalo štípať.. Mne poradila kamarátka že mám klochtať osolenú vodu, no, pravdupovedia,nejak to nepomáha…
mne soľ tiež pomôže, ale musí to byť nasýtený roztok (pol. lyžica na pol deci vody) a pustiť – kloktať -na miesta, ktoré bolia čo najdlhšie
Patrícia,
vyraď všetko mliečne zo stravy- to zahlieňuje, vyskúšaj kloktať slaný roztok a ak máš kayenské korenie (prípadne mleté čili papričky, alebo mletú štipľavú papriku), tak si ju daj aspoň 2x denne- na špičku kávovej lyžičky a zapi (zohreje organizmus a dezinfikuje). rovnako ústnu dutinu a hrdlo dezinfikuje škorica- kúsok celej žuvať
Patrícia
presne tak, ako hovorí Maria, ja by som ešte dodala,ak máš doma cibuľu, urob si cibuľový čaj-asi 3 deci vody, do toho daj jednu takú strednú cibuľu aj so šupkou(ale si ju umy 😀 )a povar 5 minút, potom daj do nej 1 malú zarovnanú kávovú lyžičku majoránky a nechaj lúhovať 10 minút,potom sceď a také teplé, nie horúce vypi.Aj 3x denne, ak to uznáš za potrebné.Môžeš osladiť medom.
Skús popremýšľať, čo sa ti za posledný týždeň stalo. To sťažené prehltanie,bolesti v hrdle je niečo, s čím si nesúhlasila,ale nebola si schopná to povedať nahlas.Radšej si to prehltla a hlieny sú vlastne tvoj smútok a slzy,ako reakcia na danú situáciu.Ak prídeš na to, čo to je, skús odpustiť tomu, komu potrebuješ,ale aj sama sebe,že si si to tak pripustila.Uvidíš,ako rýchlo sa vyliečiš.
Prajem ti, aby sa ti to čo najskôr podarilo, a nenechaj si tým pokaziť radosť zo života.Pozri von oknom,ako je krásne.Slniečko svieti aj pre teba.