Keď už je tá uhorková sezóna, tak niečo o uhorkách 😉
(ĎAKUJEME Annamárii za námet na článok)
Uhorka patrí medzi najkultivovanejšie druhy zeleniny, je v rovnakej
botanickej skupine ako tekvica, cukina, melón, indická uhorka, africká
uhorka, japonská…jej účinky sú nesmierne všestranné a liečivé.
Najdôležitejšia je informácia, že uhorka je najsilnejšia zásaditá
zelenina. Má pH medzi 8-9. To znamená, že jej konzumáciou zabraňujeme
prekysleniu organizmu. Uhorky sú nielen lahodné, ale aj veľmi zdravé .
Výborne pomáhajú pri liečbe kĺbov, kože, väziva, pečene, vlasov,
opuchov, obmedzujú bujnenie rakovinových buniek. Vylisovaná šťava
posilňuje pružnosť vlasov a väzivových tkanív, znižuje ukladanie
kyseliny močovej v tele, takže zlepšuje reumatické problémy. V ysoký
obsah draslíka normalizuje krvný tlak. Dužina uhorky sa skladá z 97%
vody, 2,5% cukru a minerálov. Nezanedbateľné je aj množstvo vitamínov,
predovšetkým C, A, B1 a B2 a celý komplex vitamínov B (riboflavín,
tiamín, vitamín B6 i B3). Cenné sú i bielkoviny, ktoré prečisťujú a
povzbudzujú ľadviny a pôsobia hojivo na pokožku. V ich šťave sa
nachádza množstvo draslíka (najmä v uhorkovej šupke), horčíka,
vápnika, sodíka, fosforu, kremíka(tiež v šupke), síry, vitamínu C, K,
preto by sme pri ich príprave strúhaním nemali vzniknutú šťavu
vylievať. S pár kvapkami citróna a chladenou minerálkou vznikne
osviežujúci, zdravý nápoj. Draslík, chróm a bróm podporujú správny
vývoj kostí a kĺbovej chrupavky, preto je dobré denne ju dávať
konzumovať aj deťom. Najjednoduchší spôsob je, uhorku odšťaviť a
podávať ju ako zelený džúsik. Ak by ju dieťatko odmietlo, stačí ju
odšťaviť spolu so sladkým jabĺčkom alebo s vodovým melónom. Šťava z
uhoriek podporuje trávenie, takže môže pomôcť aj pri riešení
nechutenstva a slabšie laxatívne uhorky účinky môžu dieťaťu pomôcť pri
návrate k pravidelnej stolici. Ich ďalšou výhodou je, že napriek
nízkej kalorickej hodnote, sú nesmierne energetizujúce. Sú vhodné aj
pre dojčiace matky.
Uhorka a zdravie
– Ak máte žihľavku, ekzém alebo zapálenú kožu, potrite si postihnuté
miesto čerstvou uhorkovou šťavou. Získame ju odšťavením uhorky, alebo
jej rozmixovaním.
– Máte problémy so stolicou? Ak bojujete s častými zápchami a
tráviacimi ťažkosťami, zaraďte do svojho jedálnička pravidelnú
konzumáciu uhorkovej šťavy alebo šalátov zo surovej uhorky.
– Uhorky neobsahujú takmer žiaden tuk. Aj preto ich dietológovia vrelo
odporúčajú pri redukčnej diéte a detoxikácii.
– Podľa japonských štúdií je uhorka významným činiteľom pri liečbe
celého zažívacieho traktu.
– Uhorková šťava 1:1 s cibuľovou šťavou lieči reumatické ochorenia.
Odporúča sa piť denne. (Nechutí bohvieako, ale naozaj pomáha).
– Uhorková šťava s kvapkou jódu pomáha pri problémoch so štítnou
žľazou. Treba ju konzumovať aspoň tri razy do týždňa.
– Nastrúhaná uhorka pridaná do vymixovaného tvarohu s ľanovým olejom a
posypaná mletými ľanovými semienkami pomáha liečiť rakovinu.
– Pravidelnou konzumáciou uhoriek zabránite vzniku zápalov v tele.
– Nedávno vedci zistili, že uhorky obsahujú jedinečné lignany, ktoré
znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a ochorení ako sú rakovina
prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty.
– Uhorková šťava a kvalitný vychladený zelený čaj 1:1, plus pár kociek
ľadu, alebo zmrazená a rozpustená voda vytvoria lahodný energetický
nápoj.
Uhorky pleť prečistia a upokoja prípadné zápaly a opuchy
– Uhorková maska 1. Nakrájané krúžky uhorky pravidelne prikladáme na
pleť: uhorky pleť prečistia a upokoja prípadné zápaly a opuchy.
– Uhorková maska 2. Pomixované uhorky zmiešané s medom a lyžičkou
jogurtu natierame na pleť a necháme pôsobiť cca 20 minút. Potom pleť
opláchneme a ošetríme ružovou vodou a bežným krémom. Okrem predošlého
účinku ešte pribudne hlboká detoxikácia pokožky.
– Uhorková maska 3. Uhorková maska na mastnú pleť: rozmixujte polovicu
uhorky s jedným vaječným bielkom a lyžičkou citrónovej šťavy, dobre
premiešajte a naneste na čistú pokožku. Nechajte pôsobiť 20 minút a
zmyte teplou vodou. Tvár ošetrite bežným spôsobom
*
Uhorka obsahuje enzýmy a stopové prvky, ktoré zmierňujú opuchy očných
viečok a regulujú obsah vlhkosti v pokožke. Obložte si oči polkruhmi z
uhoriek a nechajte pôsobiť 15 minút.
Uhorka vďaka svojim bieliacim účinkom zjemňuje tmavé škvrny na pokožke
a dokonca aj pehy. Natierajte ich pravidelne uhorkovou šťavou, alebo
prikladajte obklady napustené šťavou.
Výborný čistiaci prostriedok a tonikum na mastnú pleť získate, ak
nakrájate veľkú uhorku na kocky a povaríte ju pätnásť minút v litri
vody. Vývar nezabudnite prepasírovať cez plátno. Uchovávajte v
chladničke, môžete pridať aj pár kvapiek citrónu.
Uhorka bola už v Egypte považovaná za účinný prípravok na udržanie
mladistvej pokožky, hoci vtedy ešte nič netušili o jej liftingových
účinkoch.
Suchej a spálenej pleti dodá vodu. Stačí ju nakrájať a priložiť na
postihnuté miesta.
Po spálení pokožky na letnom slnku ju zmiešajte s jogurtom a natrite
na spálené miesta. Občas vymeňte a potom môžete natrieť chladivým
matovým krémom od liečiteľa Soldána. (www.moravskekvety.cz)
Sťahuje tiež póry a robí ich menej viditeľnými.
Primiešanie uhorkovej šťavy do bežného krému (nesmie sa skladovať,
treba to robiť vždy aktuálne) alebo pleťového mlieka, získate krém,
ktorý pomáha zbavovať pleť drobných vrások a výborne ju zvlhčí.
Kremík a síra v uhorkách podporujú zdravý rast vlasov.
Prírodná kyselina askorbová a kyselina kávová bránia zadržovaniu vody
v pleti, čím zmenšujú alebo odstraňujú opuchy.
Uhorky pomáhajú aj v boji s celulitídou. Najlepšia je kombinácia
konzumácie uhoriek, uhorkovej šťavy a obkladov na miesta postihnuté
celulitídou. Uhorka z týchto miest vytiahne nadbytočnú tekutinu a
spevní kolagén, čím sa koža napraví a spevní.
Známa grécka pochúťka Tzatziky
Najznámejšou prípravou uhorky je uhorkový šalát. V každej krajine sú
iné pravidlá na jeho prípravu. V Indii sa uhorka kombinuje s
osviežujúcim jogurtom a podáva sa k jedlám koreneným kari korením a
kurkumou, ktorých chuť zjemňuje. V Škandinávii, ale aj na Kaukaze sa
do šalátu pridáva hustá kyslá smotana a vo Francúzsku osolená
šľahačka. Niektoré rodiny v Bulharsku ju polievajú rozšľahaným
tvarohom zmiešaným s olivovým olejom. Vynikajúca je zmes uhorky s
jogurtom a rozotreným cesnakom – tradičné grécke tzatziky. Uhorka sa
tiež výborne hodí na prípravu predjedál, studených polievok alebo
omáčok. Výborná je aj ako prívarok. Príprava je rovn aká ako pri
tekvicovom prívarku.
Ak uhorky do niektorých pokrmov strúhate, pripravujte ich až tesne
pred podávaním. Ak sa neskonzumujú, treba ich ihneď odložiť do
chladničky. Ak z nich potrebujete odstrániť šťavu, napríklad pri
príprave tzaziky, nikdy ju nevylievajte. Je plná minerálnych látok.
Uhorku môžete pri príprave dochutiť podľa typu osobnosti. Pre ohnivé a
veterné povahy je dobré radšej pridať k uhorkám chladivý jogurt,
tvaroh, a smotanu, či tatarskú omáčku a kôpor, pažítku, cibuľku alebo
rôzne bylinky. Pre pokojnejších zemitých a vodných ľudí môže byť
pridaný cesnak, pálivá paprika, rôzne štipľavé korenia. Samozrejme
záleží aj na ročnom období a aktuálnom stave človeka.
Výborný a osviežujúci je aj šalát bez jogurtu, smotany alebo tvarohu.
Stačí voda, jablčný ocot alebo citrónová šťava, soľ, trocha medu a
obľúbené bylinky ako tymián, mäta, medovka, pár lístkov púpavy.
Ako predjedlo teraz v lete (ale jedávam ich aj v zime) výborne
poslúžia obdĺžniky z uhorky a karotky namáčané do rôznych dressingov a
dipov.
Nezvyčajné, ale chutné sú uhorkové tyčinky (na tyčinky nakrájaná
čerstvá uhorka) preliate karamelom a posypané opraženými mandľami.
Výživný uhorkový džús
– Energetizujúci nápoj. Odšťavíme pár uhoriek, osolíme pridáme štipku
cayenského korenia a pár kociek ľadu.
– Odšťavíme uhorku a červený melón v pomere 1:1, pridáme pár kociek
zamrazenej alebo čerstvej citrónovej šťavy.
– Pomixujeme uhorky s mätou a dolejeme sódou. Ozdobíme limetkou a hnedým cukrom.
– Vynikajúci je aj uhorkový džús doliaty podľa chuti ananásovou
šťavou, môže byť aj tá z kompótu. Samozrejme tá pravá je zdravšia.
Dobre podporuje chudnutie.
– Uhorková šťava sa výborne znáša aj s kokosovým mliekom.
– Rozšľahaný jogurt s postrúhanou uhorkou, soľou, a kôprom doplnený
minerálkou podporuje trávenie.
Pozor, pre niektorých žlčnikárov je každodenná konzumácie uhorky
nevhodná. Uhorka je pre nich ťažko stráviteľná a môže ich prehnať.
Pozor – pri kúpe uhorky zistite najskôr odkiaľ pochádza. Najlepšie je
zo Slovenska, alebo z Čiech a z miesta čo najbližšie k vášmu bydlisku.
Potom musíte vedieť, či je v bio kvalite – čo znamená, že nebola
striekaná mnohými pesticídmi, pretože najlepšie je spracovať uhorku aj
so šupou. V nej sa nachádza najviac kremíka a draslíka. Ak je uhorka
„neznámeho“ pôvodu, radšej ju zbavte šupky, pretože umytím sa
pesticídov nezbavíte.
Dobrú chuť a veľa fantázie pri príprave.